loader image
More

    Το Ασύρτικο της Γαίας “Wild Ferment”: Μια Εκκεντρική Έκφραση της Σαντορίνης

    Το Ασύρτικο της Γαίας “Wild Ferment”: Μια Εκκεντρική Έκφραση της Σαντορίνης

    Στον κόσμο του κρασιού, υπάρχουν ποικιλίες που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη προσωπικότητα τους. Το Ασύρτικο της Γαίας “Wild Ferment” είναι μία από αυτές. Πρόκειται για μια εκκεντρική έκφραση της πολυδυναμικής αυτής ποικιλίας, που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία και την οινολογική κληρονομιά της Σαντορίνης.

    Το σταφύλι προέρχεται από την περιοχή του Ακρωτηρίου, όπου βρίσκονται τα παλαιότερα αμπέλια του νησιού, με ηλικία που υπερβαίνει τα 100 χρόνια. Αυτά τα αμπέλια έχουν γίνει μάρτυρες του χρόνου, αντέχοντας στις δοκιμασίες των στοιχείων και παράγοντας σταφύλια υψηλής ποιότητας.

    Ασύρτικο της Γαίας: Διαδικασία οινοποίησης

    Η οινοποίηση του Ασύρτικου “Wild Ferment” είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών. Η διαδικασία ξεκινά με μια δωδεκάωρη φάση προζυμωτικής εκχύλισης στους 10°C, ακολουθούμενη από την πίεση των σταφυλιών. Ο μούστος στη συνέχεια οδηγείται σε ψυχόμενες ΙΝΟΧ δεξαμενές, βαρέλια διαφορετικών ξύλων και πήλινες σφαίρες. Η αλκοολική ζύμωση εκκινείται αυθόρμητα με γηγενείς ζύμες, χωρίς τη χρήση επιλεγμένων εμπορικών στελεχών, αναδεικνύοντας τον αυθεντικό χαρακτήρα της ποικιλίας.

    Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με πλούσιο αρωματικό προφίλ, που συνδυάζει την πολυπλοκότητα της ποικιλίας με την ιδιαιτερότητα της οινοποίησης. Η χρήση τόσο ποικίλων μέσων ζύμωσης και ωρίμανσης, καθώς και η επιστράτευση των γηγενών ζυμών, στοχεύουν στην πολυπλοκότητα και την ανάδειξη της πραγματικής φύσης του Ασύρτικου.

    Το οινοποιείο της Γαίας στη Σαντορίνη, στεγαζόμενο σε ένα πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, εγγυώμενο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

    Συνοψίζοντας, το Ασύρτικο της Γαίας “Wild Ferment” είναι μια οινολογική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε, μια γευστική οδύσσεια που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία.

    Σχετικά άρθρα